eisen noodverlichting

Wat zijn de eisen noodverlichting?

Noodverlichting is de verlichting die aangaat (of aanblijft) wanneer de stroomt uitvalt. Wanneer de netspanning wegvalt, dan blijft de noodverlichting branden of springt aan. Goede noodverlichting kan van levensbelang zijn in noodsituaties. Uit onderzoek is gebleken dat mensen in panieksituaties niet helder kunnen denken. Ze kunnen bijvoorbeeld niet meer de uitgang vinden. Het bekende groene pictogram noodverlichting geeft helder aan welke route er genomen kan worden. Het gebruik van noodverlichting is verplicht en is vastgelegd in het Bouwbesluit  en de Arbowet. Welke wettelijke verplichtingen zijn er? En hoe hangt u uw noodverlichting juist op?

Waar te beginnen?

Veel mensen denken bij het woord noodverlichting meteen aan brand. Dit komt omdat de brandweer een deel van de handhaving doet. Toch is de noodverlichting niet alleen aangebracht voor wanneer er brand is. Noodverlichting zorgt ervoor dat mensen een gebouw veilig kunnen verlaten wanneer de stroom volledig is uitgevallen. Wanneer u uw pand wilt voorzien van noodverlichting is het verstandig om eerst een inventarisatie maken. In welke ruimten hangt u noodverlichting op? Wat zijn de eisen noodverlichting? Wat voor noodverlichting is er bij u van toepassing? Allemaal vragen waar u waarschijnlijk nog niet bij stil heeft gestaan.

Twee soorten energievoorzieningen van noodverlichting

Noodverlichting heeft twee manieren van energievoorziening: 1) decentraal en 2) centraal. Bij decentraal heeft de armatuur een eigen energiebron. Het is minder kwetsbaar voor stroomstoringen. Centrale noodverlichting wordt gevoerd door de centrale energiebron. Wanneer de stroomt uitvalt zal de stroom overgaan op de noodstroomvoorziening. Wanneer is het verstandiger om en centrale noodverlichting aan te schaffen? Bijvoorbeeld in ruimten waar de temperatuur hoog is. De batterijen van de decentrale armaturen kunnen niet tegen een hoge temperatuur. Noodverlichtingspecialist.com helpt u hier graag bij. Samen stellen we een plan op.

Paniekverlichting en pictogram noodverlichting

Paniekverlichting is wettelijk verplicht in ruimtes die groter zijn dan 60 vierkante meter. Deze verlichting geeft mensen de kans om de vluchtroute makkelijk te vinden. De ruimten waar anti-paniekverlichting wordt toegepast wordt in de NEN-EN 50172 als volgt omschreven: “Ruimten of niet gedefinieerde vluchtroutes in hallen of gebouwdelen groter dan 60 m2, of kleinere ruimten wanneer daar een mogelijk gevaarlijke situatie kan ontstaan, zoals bij gebruik door grote groepen mensen. De pictogram noodverlichting zijn de bekende groene borden met een poppetje erop die vlucht. Deze kunt u veel vinden in publieke ruimtes. Het pictogram geeft de vluchtroute aan door middel van een pijl.

Controleren en onderhouden van noodverlichting

Wanneer de noodverlichting niet functioneert wordt dit vaak pas ongemerkt wanneer het nodig is: in een panieksituatie. Het is van essentieel belang dat uw noodverlichting elk jaar wordt gecontroleerd door vakmensen. De noodverlichting eisen worden nagelopen en alles wordt uitvoerig getest. Het is ook erg belangrijk dat de kwaliteit van de lampen en de accu worden geïnspecteerd. Daarnaast zullen we de noodverlichting reinigen, zodat ze goed zichtbaar blijven voor iedereen.

Noodverlichtingspecialist is u graag van dienst

U kunt bij de noodverlichtingspecialist rekenen op een goede service. We nemen het aansluiten van uw noodverlichting uit handen, maar ook het onderhoud. We zorgen ervoor dat de eisen noodverlichting worden nageleefd. Voor meer informatie kunt u een kijkje nemen op de tarieven pagina.