noodverlichting van lien door de noodverlichting specialist

Wat is noodverlichting?

Iedereen weet wel wat noodverlichting is, het zijn de groene bordjes die boven de deuren hangen, toch? Eigenlijk is noodverlichting niet het juiste woord voor de groene bordjes. De technische omschrijving hiervoor is vluchtweg aanduiding. Noodverlichting is weer een verzamelnaam voor vluchtwegaanduiding, vluchtwegverlichting, anti-paniek verlichting en verlichting voor werkplekken met een verhoogd risico.
Vluchtrouteaanduiding is het bekende groene bordje met rennende mannetje.

Vluchtrouteverlichting is kort gezegd vervangende verlichting en is vaak onbekend. Deze verlichting geeft iedereen de mogelijkheid in geval van stroomuitval toch veilig door de gangen te lopen.

Anti-paniek verlichting is vaak hetzelfde als vluchtroute verlichting en is verplicht in ruimtes groter dan 60m² of waar meer dan 75 mensen in één keer samen kunnen komen. Bijvoorbeeld aula’s, theaters en bioscopen.

Verlichting voor werkplekken met een verhoogd risico wordt toegepast in ruimtes waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen of gevaarlijke machines. Deze verlichting moet bij stroomuitval binnen enkel seconden op 10% sterkte van de normale verlichting zitten. Door deze vervanging van de verlichting kunnen werkzaamheden veilig gestopt worden en afgesloten worden.

Verwarring over noodverlichting

Deze laatst genoemde vormen van noodverlichting zijn vaak niet bekend maar wordt in de wereld van techniek meestal benoemd als noodverlichting en de groene bordjes als vluchtwegaanduiding. Door dit verschil wordt vaak verkeerd begrepen of noodverlichting verplicht is.

Kort gezegd; noodverlichting is niet overal verplicht maar vluchtweg aanduiding is in de meeste gevallen verplicht.
Uw Noodverlichtingspecialist kan u precies informeren of noodverlichting voor u verplicht is.