Waarom onderhoud van noodverlichting?

Waarom onderhoud van noodverlichting.

Waarom onderhoud van noodverlichting?

In Nederland hangen meer dan 17 miljoen noodverlichting armaturen. Door dat het in de Bouwwetgeving is vastgelegd worden ze wel geplaatst maar niet onderhouden. Kijk maar eens om u heen in openbare gelegenheden, meer dan 60 procent van de lampen brand niet. Het onderhoud van noodverlichting is verplicht om de veiligheid van bezoekers en werknemers binnen het pand te garanderen.

Hoe veilig bent u nu werkelijk?

Naast onwetendheid zijn de kosten de oorzaak voor het uitstellen of helemaal niet uitvoeren van een controle. De veiligheid van miljoenen mensen wordt op het spel gezet door het bezuinigen van de minimale kosten van onderhoud. De Arbowetgeving geeft duidelijk aan dat het onderhoud van noodverlichting moet gebeuren. De werkgever of gebouwbeheerder is verantwoordelijk voor calamiteiten bij niet werkende noodverlichting. Rookmelders worden vaak wel opgehangen maar als er brand uitbreekt is de snelste manier om te vluchten niet bekend. Meer dan 70 personen sterven per jaar door brand. Dat wilt toch niemand op zijn geweten hebben.

Wat kost het onderhoud van noodverlichting?

Wat kost het onderhoud van noodverlichting?

De Noodverlichtingspecialist heeft transparante prijzen die u vooraf kunt berekenen. Weet u hoeveel armaturen u heeft hangen en weet u welk contract u hiervoor wilt afsluiten? Dan kunt u heel eenvoudig de prijs voor het onderhoud van de noodverlichting berekenen in onze rekentool.

Bij de Specialist krijgt u niet standaard het eerste jaar gratis en krijgt u ook geen beloftes die niet waargemaakt kunnen worden. Wel krijgt u duidelijke kosten en een transparant overzicht wat het kost per armatuur. Inclusief of exclusief vervanging van de batterij en lichtbron.

Zelfs voor het plaatsen van energiezuinige noodverlichting kunt een overzichtelijke prijs berekenen. Na het uitrekken van uw prijs kunt u meteen een aanvraag doen bij de Noodverlichtingspecialist. De specialist in de buurt komt bij u langst en controleert de ingevulde gegevens.

Bereken het onderhoud van noodverlichting
onderhoud noodverlichting
nooduitgang bordjes

Wat is het onderhoud van noodverlichting?

Het onderhoud van noodverlichting door een Noodverlichtingspecialist bestaat uit meerdere stappen:

  1. De visuele controle
  2. Het onderhoud
  3. Functietest
  4. Afronding

Door dat iedere Noodverlichtingspecialist deze stappen volgt geven zij de garantie dat bij stroomuitval de noodverlichting het nog minimaal één uur blijft volhouden. Dit is de termijn die wordt geëist door de Wetgeving en iedereen in staan stelt om veilig het gebouw te verlaten.

  1. De visuele controle

De visuele controle van noodverlicht houd in dat de specialist bekijk of de noodverlichting nog op de juiste plaats hangt. Dit lijkt vanzelfsprekend maar door en kleine wijziging in bijvoorbeeld verplaatsing van meubilair kan het zicht en de vluchtweg veranderd zijn. De visuele controle wordt in veel gevallen niet uitgevoerd. Na iedere verplaatsing of kleine verbouwing is het aan te raden om een Noodverlichtingspecialist de locatie te laten controleren.

  1. Het onderhoud

Het onderhoud is in te delen in vervanging en schoonmaken. De lichtbron en batterij moeten vervangen worden. De lichtbron (lamp) van de meeste armaturen moet ieder jaar vervangen worden. We hebben het dan over preventieve vervanging. De batterij moet om de 4 jaar vervangen worden. Ook dit is preventieve vervanging en is bedoeld om de garantie te geven dat bij netspanning uitval (stroomstoring) de noodverlichting nog minimaal een uur blijft branden. Preventieve vervanging wordt uitgevoerd volgens de Europese normen voor het onderhoud van noodverlichting. Afhankelijk van uw afgesloten contract zal de vervanging uitgevoerd worden.

  1. Functietest

Het belangrijkste van het onderhoud van de noodverlichting is het controleren van de functie. De meeste noodverlichting moet minimaal 1 uur blijven branden. Dit zijn dan de bekende groene nooduitgang bordjes en normale vluchtroute verlichting. Daarnaast hebben we werkplekken met een verhoogd risico. De noodverlichting moet hier blijven branden tot het gevaar is geweken.

Al deze functies worden getest door de Noodverlichtingspecialist.

  1. Afronding

De afronding houd in dat de specialist een inspectierapport maakt en het logboek aanvult. U ontvangt van de specialist een digitaal inspectierapport. Als in het contract geen vervanging is opgenomen krijgt u een materiaallijst van de te vervangen lichtbronnen en batterijen. De armaturen waarvan de batterij en de lichtbron vervangen moeten worden zijn het aankomende jaar niet meer goedgekeurd en moeten vervangen worden.

Lat nu uw noodverlichting controleren!
Het bekende pictogram vluchtweg redt levens