Veilig vluchten dankzij het bord nooduitgang

Veilig vluchten dankzij het bord nooduitgang

Veilig vluchten is alleen mogelijk met goede noodverlichting. Steeds meer bedrijven erkennen dat een veilige vluchtroute een onmisbaar onderdeel vormt van een openbaar gebouw. Voor advies en onderhoud bent u bij de noodverlichtingspecialist.com op de juiste plek. Dit is een landelijk samenwerkingsverband van installateurs dat zich inzet voor een veiliger Nederland. Samen nemen wij u de installatie en onderhoud van vluchtroutes uit handen. Ook krijgt u van ons voorlichting en informatie wat betreft noodverlichting. Over noodverlichting bestaat nogal wat onduidelijk. Wat betekent bijvoorbeeld het bord nooduitgang, welke functie heeft en wat zijn de regels?

Bord nooduitgang
Bij bijna iedere uitgang van een openbare instelling komt u een groen bord tegen boven de deur met een vluchtend groen mannetje. Deze worden vaak ‘noodverlichting’ genoemd, maar dat is een misverstand. Noodverlichting is eigenlijk een verzamelnaam voor vluchtverlichting, waaronder vluchtrouteaanduiding, vluchtrouteverlichting, anti-paniek verlichting en verlichting voor werkplekken met een verhoogd risico. Met het rennende groene mannetje wordt vluchtrouteaanduiding bedoeld. De technische betekenis verschilt daarmee dus van vluchtrouteverlichting. Het nooduitgang bord geeft de richting aan naar de uitgang en/of vluchtweg. Bovendien verlicht het de omgeving zodat u de uitgang duidelijk kunt zien.  Het nooduitgang bord heeft dus een zeer belangrijke functie in het geval van calamiteiten.

Regelgeving
Rondom de aanduiding van vluchtroutes bestaat duidelijke regelgeving. Deze is goed bekend bij onze installatiebedrijven, die u er over kunnen voorlichten en graag uw vragen beantwoorden. Zo is het nooduitgang bord in de meeste gevallen verplicht. De groene bordjes met pictogrammen moeten de vluchtroutes zowel binnen- als buiten duidelijk aangeven. Volgens artikel 8 van de Arbowet moeten de letters op het groene bord 8 cm hoog zijn en duidelijk zichtbaar. Ook als de stroom uitvalt moet u gemakkelijk kunnen vluchten. Wat zeker bijdraagt aan veiligheid is dat de aangesloten bedrijven bij noodverlichtingspecialist.com steeds vaker duurzame LED verlichting gebruiken, in plaats van TL-verlichting. Bijkomend voordeel is dat LED-verlicht langer brandt, en ook nog eens veel goedkoper is. Een voordeel voor zowel het bedrijf als uzelf!

Informatie
Rond het bord nooduitgang bestaan meer regels dan u misschien in eerste instantie zou denken. Noodverlichting is dan ook belangrijk en kan levens redden. De noodverlichtingsspecialist en aangesloten installateurs zetten zich graag in voor een veiliger Nederland, tegen lage tarieven. Maar u kunt een juist bord zelf ook herkennen. Een groen noodverlichting bord dat aan de juiste normen voldoet brand altijd. Is de noodverlichting niet in orde, geef dit dan aan. Het kan levens redden! De pandeigenaar of de huurder zal aansprakelijk worden gesteld voor onveilige omstandigheden.