noodverlichting, noodverlichting onderhoud

Inspectie noodverlichting is belangrijk

Goed licht in nood is belangrijk. Iedereen moet in geval van nood veilig uw gebouw kunnen vertalen. Wanneer er een panieksituatie ontstaan is het belangrijk dat noodverlichting de snelste route aangeeft. Vaak wordt er in panieksituaties alleen gedacht aan de reguliere deuren. De deuren die dagelijks gebruikt worden en niet de nooduitgangen. Noodverlichting is de verlichting die aanspringt, wanneer de stroom uitvalt. Bijvoorbeeld bij een brand of wateroverlast. Inspectie noodverlichting is van essentieel belang. De noodverlichting moet naar toebehoren functioneren in nood. Het is verplicht dat de noodverlichting jaarlijks wordt gecontroleerd. Wat gebeurt er tijdens deze controle? En waarom is deze zo belangrijk?

Wat is de functie van noodverlichting?

Noodverlichting wordt gevoed door een bron die onafhankelijke is van de reguliere stroombron. Wanneer de stroomt uitvalt, zal de noodverlichting functioneren. Volgens het bouwbesluit en de Arbowet is noodverlichting en vluchtwegen die worden aangeven verplicht. Dit geldt voor iedereen: oude en nieuwe gebouwen, groot en klein. Wanneer er een steekproef wordt gedaan bij uw bedrijf en het is niet in orde, zal dit gevolgen hebben. Inspectie noodverlichting is ook verplicht. Wanneer het daglicht in uw gebouw schijnt, lijkt het makkelijk om een vluchtroute te vinden. Echter wanneer er stroomuitval is, zal dit een stuk ingewikkelder zijn. Zeker voor mensen die niet bekend zijn met het gebouw. Bezoekers die er niet dagelijks komen.

Soorten noodverlichting

Er zijn verschillende soorten noodverlichting.
1 – Vluchtwegverlichting: Deze gaan enkel aan wanneer de stroomt uitvalt. Deze zorgt ervoor dat de vluchtroutes goed te herkennen zijn.
2 – Vluchtwegaanduiding: De naam zegt het al: deze noodverlichting duiden de vluchtroutes aan. Deze verlichting staat altijd aan. Deze verlichting bevatten de witte mannetjes die rennen richting een uitgang.
3 – Anti paniekverlichting: Deze verlichting valt in de categorie nood-evacuatie verlichting om paniek te voorkomen. Deze branden alleen wanneer de stroomt uitvalt. Deze verlichting zal aanwezig zijn in ruimten waar zich groepen mensen kunnen bevinden. U kunt hierbij denken aan een vergaderruimte of sporthal.

Inspectie noodverlichting

Inspectie noodverlichting is ook verplicht gesteld. Het functioneren of niet functioneren van noodverlichting is niet is wat vaak wordt opgemerkt. Het wordt pas opgemerkt wanneer de noodverlichting nodig is. Het controleren van de accu’s is bij de inspectie een belangrijk onderdeel. Deze dient elke 4 jaar te worden vervangen. Voor deze inspectie is verstand van noodverlichting vereist. De inspectie noodverlichting zal bijvoorbeeld ook de vluchtroutes inspecteren. Daarnaast zullen zij ook lampen vervangen. De lampen hebben een bepaalde levensduur. Wanneer de lampen tegen de maximale levensduur zitten maar nog wel werken, worden ze evengoed vervangen. De kans is namelijk groot dat ze in het komende jaar wel stuk gaan. Dit kan geen veiligheid garanderen in noodsituaties.

Uw specialist in nood

de Noodverlichtingspecialist staat bekend om de aantrekkelijk prijs-kwaliteitsverhouding en goede service. We geven u graag advies en zoeken samen naar geschikte noodverlichting en vluchtroutes in uw gebouw. Meer weten over noodverlichting en inspectie noodverlichting? Neem dan een kijkje op de rest van deze website. Met onze jarenlange ervaring en een team van enthousiaste specialisten zijn we u graag van dienst en helpen u veilig ondernemen.