Controleren noodverlichting accu, waarom?
Het gebruik van noodverlichting kan in nood van essentieel belang zijn. Vaak zijn er bij panieksituaties veel onnodige slachtoffers. De reden hiervan is dat zij de makkelijkste route naar buiten niet meer kunnen vinden doordat er bijvoorbeeld rookontwikkeling is. Hierdoor ontstaat er paniek en kunnen er gevaarlijke situaties ontstaan. In grote (publieke) ruimtes waar veel mensen samenkomen is het verstandig om genoeg aandacht te besteden aan de noodverlichting. Wat is noodverlichting? En waarom is het belangrijk dat deze jaarlijks gecontroleerd wordt?
Wat doet noodverlichting?
Noodverlichting is de verlichting die aanspringt, wanneer de normale verlichting uitgaat als de stroom uitvalt. De noodverlichting zit niet aangesloten op de reguliere stroombron en wordt gevoed door een externe bron. De noodverlichting accu speelt hierin een belangrijke rol. Er zijn veel situaties wanneer de stroom kan uitvallen. U kunt hierbij denken aan wateroverlast of brand. De noodverlichting helpt u een veilige vluchtroute vinden. Of wanneer blussen genoeg is, kunt u de blusapparatuur vinden en een veilige situatie creëren.
Noodverlichting voor uw veiligheid
Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat mensen in panieksituaties niet helder kunnen denken. Wanneer er bijvoorbeeld rookontwikkeling is, lopen zij vaak richting de deur waar zij naar zijn binnengekomen. Ondanks dat daar bijvoorbeeld de brandhaard zich bevindt. Dit is automatisme. De noodverlichting geeft andere uitgangen aan in dit soort situaties. Goed licht in nood is belangrijk.
Controleren van de noodverlichting
Wanneer de noodverlichting op de juiste plekken is bevestigd, is het van belang om deze jaarlijks te controleren. Het controleren van de noodverlichting accu is hierbij van essentieel belang. Accu’s verliezen naar verloop van tijd hun kracht. Het controleren van uw noodverlichting moet jaarlijks gebeuren. Er moet dan een vakkundige langskomen die alles controleert. De accu worden dan vervangen en wanneer nodig worden de lampen ook vervangen. De accu’s dienen ten minste eens per 5 jaar vervangen te worden. Jaarlijks onderhoud is verplicht. Dit kunt u terugvinden in het Bouwbesluit en de Arbowet. Noodverlichtingspecialist helpt u graag bij het controleren van de noodverlichting.
Vluchtroutes
Wanneer ons team van specialisten langskomt, zullen zij ook de vluchtroutes inspecteren. Veilige niet-geblokkeerde vluchtroutes zijn vaak zaken waar niet dagelijkse aan gedacht wordt. Door de dagelijkse bezigheden in bijvoorbeeld een bedrijf, worden nooduitgangen bijvoorbeeld geblokkeerd door dozen.
Noodverlichting accu
Er zijn verschillende accu’s beschikbaar op de markt. Het kiezen van de noodverlichting accu kan lastig zijn. Welke voor u geschikt is, hangt af van de toepassing van uw noodverlichting. De Noodverlichtingspecialist geeft u graag advies over de mogelijkheden.
Noodverlichtingspecialist is uw specialist
Om de veiligheid van uw bezoekers te waarborgen, helpt noodverlichtingspecialist u graag. Ze nemen de zorg van u uit handen. Ze analyseren en observeren de situatie en komen met een vakkundig advies. De noodverlichting wordt geplaatst en het onderhoud wordt ook periodiek verricht door een team van specialisten. Voor meer vragen of advies, neemt u gerust contact op met één van onze medewerkers. Natuurlijk krijgt u altijd de beste prijs bij uw specialist.