Bijna 70% van de noodverlichting in Nederland niet op orde

Vooral in ­scholen en horeca slecht onderhouden

Noodverlichting kan levens redden. 68 procent van de noodverlichting in Nederland wordt niet goed onderhouden. Dit blijkt uit een steekproef van de Noodverlichtingspecialist bij 471 bedrijven en organisaties in Nederland. Het onderhoud van noodverlichting is jaarlijks verplicht.

Het hebben van noodverlichting is bijna overal verplicht, het rennende groene mannetje of verlichting die aanspringt als de stroom uitvalt. Beide zijn van groot belang bij een calamiteit. Jaarlijks onderhoud is verplicht, maar de noodverlichting blijkt vaak verwaarloosd. “Zorgelijk.” zegt Caspar Norg, initiatiefnemer van de Noodverlichtingspecialist. “Juist in openbare gelegenheden waar veel bezoekers komen, kan noodverlichting een belangrijke rol spelen bij het vinden van de vluchtweg.”

Scholen en horeca

Uit de steekproef blijkt dat vooral in scholen en horecagelegenheden de noodverlichting niet op orde is. Achterstallig onderhoud en de intussen verboden bordjes met de tekst ‘Nooduitgang’ of ‘UIT’ komen veel voor.

Aansprakelijkheid

Zowel pandeigenaar als werkgever zijn aansprakelijk voor de werking voor de noodverlichting. Dit staat in het Bouwbesluit en in de Arbowetgeving. Verzekeringsmaatschappijen vergoeden niet altijd alle schade bij letsel als de noodverlichting niet goed is onderhouden.

Onderhoud

Onderhoud van noodverlichting is verplicht. De veiligheid van personen moet gegarandeerd blijven. Hiervoor is jaarlijks onderhoud van noodverlichting noodzakelijk. De groene bordjes moeten altijd branden. De verlichting die aangaat bij stroomuitval moet ook minimaal een uur blijven branden.